Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Το αγαπημένο μου κέικ...

Το αγαπημένο μου κέικ είναι πεντανόστιμο, πανεύκολο και έχω βρει τη συνταγή στο πίσω μέρος ενός κουτιού κακάο!




Το έφτιαξα προχθές που ένιωσα να μου πέφτει η δίαιτα βαριά (!) και δεν έχει μείνει ψίχουλο- εννοείται! 

Η συνταγή είναι η εξής:

Υλικά: 

Περίπου 750 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ βούτυρο
44ο γρ ζάχαρη
4-5 αυγά
260 ml γάλα
βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού
λίγο κακάο

Εκτέλεση: 

Χτυπάω το βούτυρο ρίχνοντας τμηματικά τη ζάχαρη και ένα ένα τα αυγά. Συνεχίζω το χτύπημα για 3 λεπτά. Προσθέτω διαδοχικά το αλεύρι με το γάλα και το άρωμα και ανακατεύω στην ελαφριά ταχύτητα. Παίρνω 7 κουταλιές της σούπας από το μείγμα και ανακατεύω και 2 κουταλιές κακάο. Στρώνω στη φόρμα του κέικ (βουτυρωμένη και αλευρωμένη) το μισό λευκό μείγμα, συνεχίζω με το μείγμα του κακάο και τελειώνω με το υπόλοιπο μείγμα. Με ένα πιρούνι ανακατεύω ελαφρά για να αναμειχθούν οι στρώσεις και να κάνει νερά. Ψήνω σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Αφήνω να κρυώσει και ξεφορμάρω. 

Αυτή είναι η βασική συνταγή. Υπάρχουν φορές που παραλείπω εντελώς το κακάο, βάζω μπόλικο ξύσμα πορτοκάλι και αντικαθιστώ το μισό γάλα με φυσικό χυμό πορτοκάλι και έχω ένα υπέροχο κέικ που μοσχομυρίζει. (αυτή η εκδοχή ήταν η αγαπημένη μου όταν ήμουν έγκυος που τη σοκολάτα ούτε να την βλέπω.) Υπάρχουν φορές,  που βαριέμαι να κάνω τη διαδικασία ακριβώς με το κακάο και απλώς αδειάζω το μισό μείγμα στη φόρμα και στο υπόλοιπο μισό ρίχνω 8 κουταλιές κακάο, και τα ενώνω με πιρούνι και πάλι υπέροχο γίνεται. Και στο τέλος είτε το αφήνω ως έχει, είτε πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη, είτε με γλάσσο σοκολάτας, είτε με ganache  σοκολάτας. είτε με λίγο καραμελωμένο ξύσμα πορτοκαλιού. 

Τα μόνα δικά μου "μυστικά" που τηρώ με ευλάβεια είναι: Το βούτυρο και τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάω πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη στην αρχή μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει. Τα αυγά είναι πάντα χωριάτικα- πιστέψτε με κάνει τη διαφορά. (ειδικά στου πορτοκαλιού). Αν δεν έχετε δικά σας- ψάξτε το- υπάρχουν φούρνοι λόγου χάρη που διαθέτουν και στους πελάτες τους. Και ένα tip από τον Στέλιο Παρλιάρο: αφού βουτυρώσω τη φόρμα τη βάζω για λίγο στη κατάψυξη και μετά την αλευρώνω. Το αλεύρι δεν κολλά στο βούτυρο παρά απλώνεται πολύ καλύτερα και έτσι μειώνεται η πιθανότητα ατυχήματος!! Τέλος πάντα μου αρέσει το κέικ να κρατά λίγη από την υγρασία του- το προσέχω πολύ στο ψήσιμο μην στεγνώσει τελείως. 

Αυτά! Ελπίζω να τη δοκιμάσετε και να σας αρέσει όσο εμένα.!!



3 σχόλια:

  1. Τις τελευταίες μέρες όλο γλυκά θέλω να τρώω!! Μου λείπουν τα αυγά και το βούτηρο... μήπως να πάω να πάρω ;)
    Τρελλαίνομαι για το ανάμεικτο κεικ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν σου πω ότι εδώ και μέρες θέλω να φτιάξω κέικ, βγάζω τα υλικά από το ψυγείο να πάρουν θερμοκρασία δωματίου και μετά κάτι γίνεται και το αναβάλω, θα με πιστέψεις? Από την επόμενη εβδομάδα που θα έχω τελειώσει με το πάρτι του Αναστάση μου (το Σάββατο) και θα έχω χρόνο, θα δοκιμάσω τη συνταγή σου Γιάννα μου...την λιμπίστηκα! φιλάκια και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή